Collection Congo Art

Home Collectie Congo Art Kabongo Mata-Paku Kinsala Mamba
Henny Weima Kunstacademie Kinshasa School Alhadeff Kinderkunst Andere disciplines Contact
 

Collectie Congo Art:
Kinderkunst | kindertekeningen | foto's Zairese scholen | tentoonstellingen en projecten

CONGOLESE KINDERKUNST

De kindertekeningen in de collectie Henny Weima (Congo-art) zijn van Zairese leerlingen van de basisscholen (plaatjes 1, 2 en 3) en de middelbare school (plaatjes 4 en 5), die Henny Weima opzette in de jaren, dat zij op de Plateau des Bateke als ontwikkelingswerker actief was. Eerst twee basisscholen in twee projectdorpen, vervolgens verschillende dependences, o.a in een paar ver afgelegen Batekedorpjes en ten slotte een middelbare landbouwschool op het projectcentrum.

Voor de kinderen in de verafgelegen dorpjes was het voorheen nooit mogelijk om onderwijs te volgen. Dat hield wat het tekenen betreft in, dat er kinderen waren, die voor het eerst in hun leven tekenmateriaal tot hun beschikking hadden. Ook waren er kinderen, die eigenlijk al veel te oud voor de eerste klas waren. Henny Weima, beeldend kunstenaar met ervaring in lesgeven, begeleidde deze kinderen en deze combinatie leverde de prachtigste werkstukken op.

Op de tentoonstellingen waar deze kinderkunst getoond worden zijn  ook vaak Nederlandse kindertekeningen te zien. De Nederlandse kinderen werken dan gemeenschappelijke thema’s  uit, zoals: dieren, vlinders, maskers, maniok.. Het is dan echt een ‘kijken en vergelijken’. Dat was het geval tijdens het tentoonstellingstoernee langs de volkenkundige musea (1986 -1989) en recentelijk nog in galerie Outline in Amsterdam-Oost (april 2005) (plaatjes 6 en 7). Daar waren naast de Congolese werkstukken ook tekeningen en collages van Nederlandse kinderen te bekijken. Het was werk van leerlingen van basisscholen uit Amsterdam Oost, de Watergraafsmeer en de Oostelijke eilanden.

Meer informatie:

Galerie Outline, Amsterdam-Oost 2005


Als er kindertekeningen verkocht worden gaan de opbrengsten altijd naar schoolprojecten in Congo. Meest recente schoolproject wordt gehouden voor de school Sa-Ngang in de wijk Ndjili in Kinshasa.


Meer informatie:

Sa Ngang projectBack to top

middelbare school. Guylan: au champ
4.

middelbare school. Mpaka: la préparation d'un repas
5.

basisschool. Mamba: le marché (Wenze)
3.

basisschool
6.

basischool / tweede klas : de kraal
1.

vierde klas basisschool / Les animeaux
2.

maskers maken
7.