Collection Congo Art

Home Collectie Congo Art Kabongo Mata-Paku Kinsala Mamba
Henny Weima Kunstacademie Kinshasa School Alhadeff Kinderkunst Andere disciplines Contact
 

Collectie Congo Art:
Andere disciplines | grotere foto's
 

Andere disciplines

Binnen het landbouwproject op de Plateau des Bateke waar Henny Weima 16 jaar werkzaam was, werd niet alleen getekend en geschilderd, ook andere disciplines op kunstzinnig gebied werden beoefend. Dans, theater, muziek en allerlei projecten, die met creativiteitsontwikkeling te maken hebben werden er uitgevoerd.

Creativiteitsontwikkeling (foto 1)
 

1. Een project voor een groep onderwijzers, kunstenaars of een schoolklas dat verschillende keren op verschillende plekken werd uitgevoerd.

Hierbij zoekt iedereen in de omgeving mooi gevormde boomstronken. Deze zijn in grote getale aanwezig. De bomen op het plateau zijn droog, grillig van vorm en zwart geblakerd vanwege het vuur waar ze veel mee in aanraking komen. De bodem ligt bezaaid met de meest prachtige stronken.

De mooiste wordt uitgezocht en er wordt door de deelnemer een verhaal en/of beschrijving bij gezocht. De verzameling stronken wordt geëxposeerd. In dit geval mooi opgehangen aan touwtjes.

Een jury beslist ten slotte welke stronk met beschrijving als nummer een uit de bus komt. Deze foto is genomen in Mampu, het naburig bosbouwproject, dat de laatste jaren van Weima's verblijf ook binnen het landbouwproject viel.


Theater en dans (foto's 2 t/m 9)

2. Twee bladzijden uit boek ‘une vie nouvelle au Zaire’: theatergroep Mbana-Texas speelt in een van de dorpen.

3., 4. en 5. Traditionele dans op het centrum (voorstelling leerkrachten en leerlingen). Op de achtergrond een wandschildering van Mata-Paku, een Bateke huttendorp voorstellende.

6. en 7. Theaterstuk ‘le pasteur malhonnęte’.

8. Achtste projectdorp traditionele dans.

9. Bateke dorpje Nsuni: de groep Nsende met traditionele Bateke dans.


Muziek

10. Traditionele muziek plateau des Bateke. De dorpsoudsten spelen op olifantstanden.
Van deze muziek zijn ook opnames gemaakt door muzikant Kuni Verbeek, die een maand te gast was bij de mensen van het Plateau des Bateke. Deze opnames zijn op te vragen bij Henny Weima, klik op contact.

11. Idem. Op de achtergrond weer een wandschildering van Mata-Paku waarop de  traction bovine te zien is.
De ossentrek, het werken met een of twee ossen voor een kar of ploeg, dat binnen het landbouwproject - met veel succes - werd geďntroduceerd.

12. Deze foto is gemaakt tijdens een workshop op het centrum. Een van de orkesten zit daar midden in een sessie.

De Nederlandse muzikant Kuni Verbeek begon in 1993 met deze workshop, in de jaren die volgden werden deze jaarlijks gehouden op het projectcentrum o.l.v. Paulin Buhendwa, een muziekdocent uit Kinshasa ( INA, Institut National des Arts).

13. Veritable Gloria Sans Rival, een orkest uit Mbankana. Een van de vele orkesten, die actief waren binnen en buiten het project.
Henny Weima kocht in Nederland met gelden van diverse donateurs regelmatig gitaren, een drumstel, versterkers, microfoons e.d.

Als er buiten het centrum gespeeld moest worden (in de verafgelegen dorpen) werd aanvankelijk de jeep gebruikt om de snoeren in te pluggen, later werd er een kleine aggregaat aangeschaft.

Opnames van de muziek, die werden gemaakt van de verschillende orkesten zijn ook te verkrijgen bij Henny Weima. Zo zijn er o.a. opnames van het programma 'de wandelende tak' (VPRO) waarop de muziek van het Zaďrese Plateau te horen is en besproken wordt en ook een Frans programma ('Baobab') waarin op deze muziek wordt ingegaan. Klik op contact.


1.Klik op thumbnails voor grotere weergave van de foto's.
3.


4.


5.


9.


12.


2.


6.


7.


8.

Muziek 1
10.

Muziek 2
11.


13.