Collection Congo Art

Home Collectie Congo Art Kabongo Mata-Paku Kinsala Mamba
Henny Weima Kunstacademie Kinshasa School Alhadleff Kinderkunst Andere disciplines Contact
 

Collectie Congo Art:
Kunstacademie Kinshasa | overzicht tekeningen Kunstacademie Kinshasa
 

Kunstacademie Kinshasa

In de 16 jaar (1981 -1997) dat Henny Weima in Zaire (het huidige Congo) werkzaam was, onderhield zij ook veel contacten met de kunstacademie in Kinshasa.

Tshiboko (1950 – 1986)*
In de eerste plaats was er contact met de aquarellist Tshiboko. Een van zijn broers was ‘fermier’ in het landbouwproject waarbinnen Henny Weima werkzaam was. Regelmatig bezocht hij het project op de Plateau de Bateke en er werd dan getekend en geschilderd met het groepje zondagsschilders.

Zijn aquarellen  van Zairese landschappen, tafrelen in Kinshasa en symbolische aquarellen zijn heel bijzonder. Na zijn studie aan de kunstacademie waar Tshiboko cum laude afstudeerde, werd hij in 1975 aangesteld als docent. Na 1980 werd hij beheerder van de expositieruimte van de academie.  Zijn werk werd verschillende malen in Kindshasa tentoongesteld in o.a.: La Banque du Peuple, de Franse ambassade, het Goethe instituut, la Banque commerciale en le Musée National. Ook maakte hij diverse grote muurschildereingen in banken, kerken en andere gebouwen.
* niet geheel zeker

Mutan
Een andere docent van de kunstacademie is Mutan, ook een aquarellist. Deze leerde Henny Weima kennen vlak voordat zij voorgoed teruggkeerde naar Nederland. Sinds 1998 verkoopt zij hier en daar werk van deze kunstenaar. Zijn aquarellen zijn minder figuratief en wat vloeiender dan het werk van Tshiboko. Het zijn ook ook allerlei Congolese tafrelen, zoals boten in de rivier (la fleuve) en de vismarkt in Kinshasa. Mutan’s werk werd verschillende keren gebruikt voor de UNICEF kaartenserie.

Divers
Naast het werk van bovengenoemde aquarellisten bevinden zich in de collectie van Henny Weima ook nog wat werken van diverse andere docenten en studenten van de academie in Kinshasa. O.a. van Kabeya en Lama
Ts
Tshiboko en Henny Weima met groepje zondagsschilders op het Plateau des Bateke.

 

 het eerste project dorp in het vierde project dorp


de visvangstin Kinshasa


le jeu
Tekening van Lama

vrouw met kruik
Tekeningen van Tshiboko


Klik op thumbnails voor grotere weergave van de werken
.ismarkt tekeningen van Mutan

katapulte Tekening van Kabeya